Από Καρδίτσα στο Λονδίνο

Μέλι και σάλτσα ντομάτας βιολογικής καλλιέργειας στα πιο διάσημα ράφια του Λονδίνου. Από τον Μπάμπη Δούκα 
 Ένα σακούλι σπόροι, αγάπη για τη γη, διαφορετικοί τρόποι καλλιέργειας, τεχνογνωσία & πειραματισμός. Αυτός είναι ο συνδυασμός που οδήγησε το μέλι και την ντομάτα βιολογικής καλλιέργειας του παραγωγού Αλέξανδρου Γκουσιάρη από το μικρό χωριό Ηλιάς της Καρδίτσας στα πιο... διάσημα ράφια του Λονδίνου! Το μέλι και η σάλτσα ντομάτας βιολογικής καλλιέργειας, τα δύο προϊόντα που παράγει η μικρή μονάδα του Αλέξανδρου Γκουσιάρη, κατάφεραν να διανύσουν επιτυχώς τη διαδρομή από την ύπαιθρο της Καρδίτσας μέχρι το Λονδίνο, και τα ράφια των «Harrods», «Harvey Nichols» και «Selfridges»! 
Ο ίδιος ο παραγωγός μας μίλησε για τις δυσκολίες, το μεγάλο βήμα στις αγορές του εξωτερικού αλλά και τα μελλοντικά σχέδια που περιλαμβάνουν μέχρι και την Άπω Ανατολή! «Γεννήθηκα στην Καρδίτσα και από την αρχή υπήρχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη γη. Για μας η πρωτογενής παραγωγή είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι μια σχέση ζωής, και φυσικά συνειδητή επιλογή». Αυτό μας απάντησε ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης στην ερώτηση «γιατί επέλεξε τη γεωργία από τα Μαθηματικά». Κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστεί κάποιος πως η αγροτική παράδοση της οικογένειας ξεκινά στο μακρινό 1890, όταν η προγιαγιά Ευαγγελία Μπαρμπαρούση παρήγαγε στην αυλή του σπιτιού μέλι για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών. 
 Εξαγωγές 
Στο παρόν, το πρώτο προϊόν που παρήχθη δεν θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο από το μέλι, το 1996, με τις εξαγωγές του στο εξωτερικό να ξεκινούν έναν χρόνο αργότερα. Η παραγωγή του, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς είναι απαραίτητη η μετακίνηση των κυψελών ανά την Ελλάδα (από την Καλαμάτα έως τη Θάσο). «Το μέλι είναι "πικρό"», λένε άλλωστε. Μια διαδικασία που ξεκινά την εποχή του τελευταίου τρύγου του φθινοπώρου και ολοκληρώνεται με τη σκληρή συγκομιδή της άνοιξης. Σίγουρα δεν είναι απλή διεργασία η μετάβαση από το μελίσσι στα πιο φημισμένα ράφια της Γηραιάς Αλβιώνας! 
Για ν' ακολουθήσει το 2001 η ντομάτα βιολογικής καλλιέργειας («Τομάτα Στραγγιστή» και έτοιμες σάλτσες). Ο ίδιος ο καρπός (ο παλιός σπόρος που χρησιμοποιείται από τις αρχές του 1900) και η συσκευασία με παραδοσιακό τρόπο στο μικρό εργαστήριο είναι τα μυστικά που κάνουν τη γεύση της ντομάτας ξεχωριστή, ενώ το ίδιο το προϊόν είναι η αιχμή της παραγωγής. «Οι Άγγλοι δοκίμασαν τις ντομάτες μας, ενθουσιάστηκαν και μας συμβούλευσαν πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής μας», μας λέει. 
 Στην Ιαπωνία
 Η απάντηση λύνει σχεδόν όλες τις απορίες μας σχετικά με το γιατί δεν έχει διευρυνθεί το μέγεθος της παραγόμενης ποσότητας μετά τις εξαγωγές σε μερικά από τα πιο διάσημα καταστήματα της Μ. Βρετανίας.
 «Έχουμε μια μικρή παραγωγή και όχι ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες, αλλά έτσι εξασφαλίζεται η άριστη ποιότητα» συμπληρώνει ο κ. Γκουσιάρης. Ποιότητα που καθοδηγεί τη μικρή επιχείρηση και στα επόμενα βήματα, καθώς στο άμεσο μέλλον επίκειται επέκταση των πωλήσεων στην Ιαπωνία (έχουν ήδη ξεκινήσει οι online πωλήσεις στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου). Δεν είναι το μόνο project που τρέχει, καθώς η δοκιμαστική καλλιέργεια φακής αλλά και μια επικείμενη συνεργασία στη Δανία (που βρίσκεται, όμως, σε πολύ πρώιμο στάδιο) αποτελούν την «ένδοξη» συνέχεια. 
Όσο για το πού θα βρει κάποιος τα εκλεκτά προϊόντα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης σε Αθήνα και Καρδίτσα. Τέλος, μόλις πριν λίγες ημέρες η μονάδας παραγωγής του Αλέξανδρου Γκουσιάρη, σε συνεργασία με την εταιρεία ΒΙΟΣΙΤΩ, ξεκίνησαν τη διοχέτευση στην αγορά αριθμημένων βάζων μελιού. Ασφαλή, λοιπόν, αλλά και υψηλών προδιαγραφών προϊόντα πάντα θα υπάρχουν, όσο δραστηριοποιούνται παραγωγοί που πρώτο τους μέλημα είναι η ποιότητα. Και πολλές φορές αυτό μπορεί να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα.

http://www.medisense.gr


-->
Νεότερη Παλαιότερη