Αφιέρωμα στην Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα


Η Λίμνη Πλαστήρα είναι το στολίδι του νομού Καρδίτσας. Βρίσκεται στο Δήμο Πλαστήρα 25χλμ. δυτικά του νομού Καρδίτσας σε υψόμετρο 1000μ. Δημιουργήθηκε από τα νερά του ποταμού Μέγδοβα, παραπόταμο του Αχελώου, και πήρε το όνομά της από τον Νικόλαο Πλαστήρα, ένα μεγάλο πατριώτη και οραματιστή της εποχής εκείνης. Ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας εμπνεύστηκε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο το 1925. Στάθηκε στην άκρη του ποταμού, όπου σήμερα είναι το φράγμα και οραματίστηκε αυτήν την περιοχή σαν μια τεράστια τεχνητή λίμνη. 
Το 1959, 6 χρόνια μετά το θάνατό του, το όραμά του έγινε πραγματικότητα, εφοδιάζοντας με νερό τα «διψασμένα» χωριά της Καρδίτσας και προσφέροντας ηλεκτρικό ρεύμα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων κιλοβατώρων. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στην Ελλάδα και αποτελεί πηγή ζωής για όλη την Καρδίτσα. Από την λίμνη υδρεύεται η πόλη της Καρδίτσας και δεκάδες κοινότητες, ενώ το καλοκαίρι τα νερά της φθάνουν μέχρι τα χωράφια της Λάρισας. Το τοπίο είναι μαγευτικό καθώς η πανέμορφη λίμνη με το βαθύ γαλάζιο αγκαλιάζεται από ψηλά και κατάφυτα βουνά και πυκνά δάση. 
 Η περιοχή θεωρείται "παράδεισος" για κάθε φυσιολάτρη και προσφέρει πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού ορειβασία, ψάρεμα, περιπάτους στο δάσος, κολύμπι και κυνήγι. Αναμφισβήτητα η ανεπανάληπτη εμπειρία θα αποζημιώσει κάθε επισκέπτη. H Λίμνη Πλαστήρα απέχει 340χλμ, από την Αθήνα και 230χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Μετά την πόλη της Καρδίτσας ακολουθείτε τη σήμανση και στα 25χλμ θα συναντήσετε το πρώτο χωριό της Λίμνης ο Μεσενικόλας, ένα γραφικό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 700μ. Το Μορφοβούνι είναι το χωριό Νικόλαου Πλαστήρα και έχει υψόμετρο 800μ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Καρδίτσας και της Λίμνης Πλαστήρα. Το Κρυονέρι με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και πεζοπορικά μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος με τα έλατα, τους δρυς, τις καστανιές. Τα Καλύβια Πεζούλας είναι ένα χωριό τουριστικά αναπτυγμένο με οργανωμένες παραλίες στις ακτές της λίμνης. Η Φυλακτή έχει 1200μ υψόμετρο και θέα στο ελατόδασος. 
 Το ένδοξο Νεοχώρι, πρωτεύουσα των Αγράφων τον 16 ο και 17 ο αιώνα, ακόμη διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στο Νεοχώρι αξίζει να επισκεφτείτε το Βοτανικό κήπο που φιλοξενεί φυτά του οικοσυστήματος της περιοχής. Το Μοσχάτο είναι ένα από τα ομορφότερα και γραφικά χωριά με μια μικρή πέτρινη γέφυρα και ένα καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία. Θα συναντήσετε επίσης τα χωριά Μούχα, Καστανιά, Λαμπερό και Άγιος Αθανάσιος. 
 Η περιοχή γύρω από τη λίμνη είναι άριστη επιλογή για πολλές δραστηριότητες όπως πεζοπορία ανάμεσα σε έλατα, βελανιδιές, πλατάνια και καστανιές, κωπηλασία με κανό στη λίμνη, ιππασία, ποδηλασία και διαδρομές με jeeps 4 x 4. Απολαύστε όλη τη διαδρομή γύρω από τη λίμνη και θαυμάστε την ονειρική εικόνα που συνθέτει η φύση όλο το χρόνο!!!

http://www.web-greece.gr/

-->
Νεότερη Παλαιότερη