¨Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα …ως τρόπος ζωής¨ το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κύμη Εύβοιας

¨ Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα …..ως τρόπος ζωής¨ ήταν το θέμα ημερίδας που με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2012, στην Κύμη – Εύβοιας, σε μια περιοχή, όπου η γεωργική δραστηριότητα αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια ενασχόληση των ανθρώπων της , με κυρίαρχο γεωργικό προϊόν τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ( ΠΟΠ ) Ξηρά Σύκα – Κύμης. Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Θεματικός Τομέας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής – σε συνεργασία με το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - ¨Δήμητρα ¨ ( ΕΛ.Γ.Ο. - ¨Δήμητρα ¨ ) και έλαβε μέρος στην κατάμεστη αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κύμης. 
 Την ημερίδα άνοιξε ο Δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου, κ. Δημήτρης Θωμάς ο οποίος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του και στην αναγκαιότητα ανάδειξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας , όχι μόνο ως τρόπου ζωής , αλλά και ως σημαντικής παραμέτρου ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας του τόπου του, στηριζόμενη σε ορθές επιχειρηματικές πρακτικές, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο παραγωγικό κλάδο. Σχετικά με τη διοργάνωση της ημερίδας , ο αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας κ. Σταμάτης Καπελέρης, επεσήμανε ότι Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , από την πρώτη κιόλας στιγμή, έχει επιδοθεί σ’ ένα αγώνα να αναδείξει τον πρωτογενή της τομέα πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της, καθόσον έχει διαβλέψει, ότι η ανάπτυξη της λεγόμενης, συμβολικά , πράσινης επιχειρηματικότητας δύναται να τονώσει εκ νέου την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα, αυτό που λέμε εξωστρέφεια και γενικά το επιχειρείν της αγροτικής μας οικονομίας.
 Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα , όσο ποτέ άλλοτε, θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τη γεωργία του χθες και να προχωρήσουμε στη γεωργία του αύριο, μέσα από ένα επαναπροσανατολισμό του παραγωγικού της μοντέλου, από την κατεύθυνση της παραγωγής , στην κατεύθυνση της ποιοτικής παραγωγής και της διάθεσης μέσα από μια νέα αγροτική επιχειρηματικότητα , όπως επιχειρείται να αναδειχθεί και μέσα από την ημερίδα “. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας , κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος ήταν παρών στην ημερίδα, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου και στα έργα που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, αλλά και στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, τονίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομών για την τόνωση της προσπάθειας που γίνεται εκ μέρους της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό :
 - Ο βουλευτής Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική προσπάθεια της Περιφέρειας στην οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων στην επαρχία, καθόσον φέρνει πιο κοντά τους ειδικούς του χώρου με τα ουσιαστικά προβλήματα των αγροτών, επισημαίνοντας, όμως, ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί ζητούμενο για τον Έλληνα αγρότη, που με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού δεν υπάρχει το πιστωτικό εργαλείο για να τη στηρίζει . - Ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ , κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα η Περιφέρεια για να γίνει η γεωργία του τόπου μας ξανά επίκεντρο της αναπτυξιακής μας προοπτικής, με στόχο την ανάκαμψη της αγροτικής μας οικονομίας και το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης που διατρέχει τη χώρα μας. - Ο βουλευτής Ευβοίας της ΔΗΜ.ΑΡ , κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην αξιέπαινη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την πληροφόρηση του αγροτικού πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι για να γίνει η αγροτική επιχειρηματικότητα το όχημα αγροτικής ανάπτυξης, απαιτείται σχεδιασμός και υλοποίηση στοχευμένων κατάλληλων προγραμμάτων, αφενός κατάρτισης και πληροφόρησης και αφετέρου αγροτικής ανάπτυξης, που θα λαμβάνουν υπ' όψη τις ιδιαιτερότητες τόσο του πληθυσμού-στόχου όσο και της περιοχής εφαρμογής.
 Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, καθώς επίσης και πολλοί αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.. Στην ημερίδα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πάνω σε θεματικά αντικείμενα του Επιχειρησιακού της Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, έγιναν αναφορές για : τς τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με την αναμόρφωση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για μετά το 2013 και τις επιμέρους διαστάσεις της για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου , τη λειτουργία των Οργανώσεων Παραγωγών ( Ο.Π.) – Ομάδων Παραγωγών, για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων τους, ως αντίδοτο αντιμετώπισης κρίσεων και βελτίωσης της θέσης των παραγωγών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, αλλά και την εστίαση στην προώθηση της αγροτικής επιχειρηματικότητας με υγιείς και ανταγωνιστικούς όρους, την εκπαίδευση και την αγροτική επιχειρηματικότητα, τη σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με τοπικούς παραγωγούς , τη διαμόρφωση ενός καλλιεργητικού πλάνου της τοπικής παραγωγής, τα προγράμματα υποστήριξης των τοπικών παραγωγών, τη σύσταση αγροδιατροφικής σύμπραξης για την προώθηση και προβολή των αγροτικών προϊόντων, κ.ά. Κύριοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι : 
 - Καπελέρης Σταμάτης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας , με θέμα : ‘’ Ο ρόλος της Περιφέρειας … στην ενθάρρυνση της αγροτικής επιχειρηματικής δράσης ’’. - Γκίκας Βασίλης, Πρόεδρος Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - “ Δήμητρα“ ( ΕΛ.Γ.Ο. - “ ΔΗΜΗΤΡΑ “ )., με θέμα : ‘’ Ανιχνεύοντας τη γνώση … στην αγροτική επιχειρηματικότητα ’’. - Πολιτοπούλου Ζωή, Στέλεχος της Δ/νσης Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ, με θέμα :‘’ Το μελλοντικό διαδίκτυο ( internet ) ως μέσο εξυπηρέτησης της αγροδιατροφικής αλυσίδας’’. - Παλαιολόγος Αντώνης – Γεωπόνος , με θέμα ‘’ Προτάσεις Κανονισμών για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και την Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013 ’’. - Φουλίδη Άννα, Προϊσταμένη Τήματος Πυρηνοκάρπων – Μηλοειδών, Δ/νσης ΠΑΠ – Δενδροκηπευτικής του ΥπΑΑΤ, με θέμα : ‘’ Οργανώσεις Παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών ’’. - Τσελάς Σταύρος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας, με θέμα ‘’ Καλλιεργητικό Πλάνο – Αγροδιατροφική Σύμπραξη : Εργαλεία οργάνωσης του παραγωγικού συστήματος ’’. Τέλος, σημειώνεται ότι μέσα στην Αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κύμης υπήρξε ειδικά διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος παρουσίασης των τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου.






-->
Νεότερη Παλαιότερη