«Γερό χαρτί» για τους αγρότες η καλλιέργεια του κενάφ

Καλλιεργείται. Δεν κοστίζει ακριβά και δεν έχει μεγάλα έξοδα λειτουργίας. Είναι εξαιρετικά παραγωγικό σε μικρό σχετικά χώρο και πολύ φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς δεν ρυπαίνει. Είναι δυνατό, δεν σκίζεται και δεν κιτρινίζει. Τι είναι;
Ένα άγνωστο φυτό, που όμως μπορεί να προσφέρει σημαντικό εισόδημα στον Ελληνα παραγωγό, αποτελεί το κενάφ, το οποίο χαρίζει έσοδα έως 200 ευρώ το στρέμμα.
Το φυτό είναι άγνωστο κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, αλλά με μεγάλη προσαρμοστικότητα και δυναμικό παραγωγής βιομάζας στις ελληνικές συνθήκες, που θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στη νέα γεωργική προοπτική της χώρας, αποτελεί το κενάφ, από το οποίο παράγεται άριστο δημοσιογραφικό χαρτί.
Το φυτό κενάφ έχει συγκεντρώσει επάνω του τα φώτα του ενδιαφέροντος την τελευταία 20ετία.
Το κενάφ (Hibiscus Canabinnus- Οικ. Malvaceae), το οποίο, όπως εξηγεί ο Νικόλαος Δαναλάτος, καθηγητής Γεωργίας-διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ετήσιο φυτό θερμών περιοχών, συγγενές με το βαμβάκι, τη μπάμια και τον ιβίσκο.  
Καλλιεργείται σε μεγάλο εύρος εδαφο-κλιματικών συνθηκών, και λόγω των περιορισμένων απαιτήσεών του συγκριτικά με άλλα βιομηχανικά φυτά, μπορεί να συμπεριληφθεί στην αμειψισπορά των μονοκαλλιεργειών.  
Το κενάφ αποτελεί χορτονομή υψηλής βιολογικής αξίας με περιεκτικότητα φύλλων 18%-30% και βλαστών 6%-12% σε ακατέργαστη πρωτεΐνη και με υψηλή πεπτικότητα κυτταρίνης και πρωτεΐνης (55%), ενώ οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή λαδιού (20% λάδι).  
Το κενάφ έχει μελετηθεί σε διάφορες χώρες ως πηγή φυτικών ινών και χαρτοπολτού για τη χαρτοβιομηχανία, στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων, αλλά κυρίως για την παραγωγή δημοσιογραφικού χαρτιού άριστης ποιότητας, το οποίο παρουσιάζει άριστη κατακράτηση μελάνης, μεγάλη αντοχή στην τυπογραφική πρέσα μεγάλων ταχυτήτων και δεν κιτρινίζει.  
Η διαδικασία μετατροπής και λεύκανσης του χαρτοπολτού που προέρχεται από το κενάφ απαιτεί λιγότερη ενέργεια και χημικά έναντι του χαρτοπολτού, που προέρχεται από δασικές πρώτες ύλες. Οι ίνες του κενάφ χρησιμοποιούνται, επίσης στην παραγωγή μοριοσανίδων και άλλων κατασκευαστικών υλικών, στην αντικατάσταση του fiberglass.  
Για τους σκοπούς του μεγάλου αυτού ευρωπαϊκού προγράμματος, δοκιμάστηκαν οι δύο σημαντικότερες ποικιλίες του κενάφ παγκοσμίως σε πειραματικούς αγρούς της Θεσσαλίας (Βελεστίνο και Παλαμάς Καρδίτσας), την περίοδο 2003-2008.
 Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν, σύμφωνα με τον κ. Δαναλάτο, ότι η μέγιστη παραγωγικότητα μπορεί να επιτευχθεί σε πρώιμες σπορές με πληθυσμό περί τα 20 φυτά/m2, ενώ σε γόνιμα εδάφη της Δ. Θεσσαλίας σημαντικές αποδόσεις 1,5-1,8t/στρ μπορούν να επιτευχθούν με ελάχιστη λίπανση και μισό αρδευτικό νερό (200-300 κυβικά ανά στρέμμα).
Το κενάφ είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά για την παραγωγή σχοινιών, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες που το κάνουν άριστη πηγή για χαρτομάζα, για την παραγωγή υφασμάτων, αλλά και πετσετών, λόγω των απορροφητικών του ιδιοτήτων, καλό υλικό για συνθετικά υλικά και ξύλο, άριστο μονωτικό υλικό, απορροφητικό υγρασίας, αλλά και πετρελαίου και άλλων προϊόντων.
Επιπρόσθετα, για τη συγκομιδή του οι παραγωγοί δεν χρειάζεται να αγοράσουν νέα μηχανήματα, αφού μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα για το καλαμπόκι ή το βαμβάκι.
Οι καλλιέργειες κενάφ μπορούν να αποδώσουν 2 τόνους προϊόντος ανά στρέμμα και 1 τόνο χαρτομάζας ανά στρέμμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια παραγωγή κενάφ είναι πολύ περιορισμένη και γι' αυτόν τον λόγο μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Επίσης μπορεί και να αποτελέσει διέξοδο για τους βαμβακοκαλλιεργητές που στοχεύουν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους.

Πηγές: deltiokairou.gr , Ethnos.gr


Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη