Πλήθος κόσμου στη διάλεξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Κωνσταντίνου «ΔΑΦΝΟΥΣ» στον ΄Αγιο Κωνσταντίνο

Πλήθος κόσμου στη διάλεξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Κωνσταντίνου «ΔΑΦΝΟΥΣ» στον ΄Αγιο Κωνσταντίνο το Σάββατο 21/4 με θέμα το Ασκληπιείο του Δαφνούντος και ομιλήτρια την κ. Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στον ΄Αγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. η διάλεξη της κ. Μαρίας-Φωτεινής Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένης της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με θέμα το Ασκληπιείο του Δαφνούντος και την δυνατότητα ανάδειξής του. Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’Δαφνούς’’ με την αρωγή του Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου.

Το πλήθος του κόσμου το οποίο κατέκλυσε τον χώρο της εκδήλωσης υπερέβη κατά πολύ την χωρητικότητα της αίθουσας, ακόμα και σε ορθίους, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ατόμων να παραμείνει εκτός αυτής και να παρακολουθήσει την διάλεξη, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος το οποίο αυτή παρουσίαζε, από το προαύλιο του ναού. Ο Δήμος και ο Σύλλογος συζητούν ήδη την πιθανότητα επανάληψής της σε ανοιχτό χώρο στη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να την παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Το Ασκληπιείο του Δαφνούντος, το οποίο αποκαλύφθηκε και ανασκάφθηκε το 2007 στη θέση «Ισιώματα» στο πλαίσιο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στην παράκαμψη του Αγίου Κωνσταντίνου, αποτελεί ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και για την Φθιώτιδα, αλλά γενικότερα, εφόσον συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρωιμότερα (5ος αι. π.Χ.), πληρέστερα ανασκαμμένα και καλύτερα διατηρημένα  Ασκληπιεία στον ελλαδικό χώρο.

Η συντονισμένη προσπάθεια της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την άμεση ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου το μνημείο -το οποίο μάλιστα μεταφέρθηκε σε γειτονικό χώρο για να κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος- να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να αποκατασταθεί, να αναδειχθεί και να αποδοθεί ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στο κοινό, έχει προσκρούσει στην δαιδαλώδη διαδικασία της απαλλοτρίωσης από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου (τότε Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., νυν ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.) του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται το Ασκληπιείο. Η αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της ανωτέρω διαδικασίας τονίστηκε στην διάλεξη από την ομιλήτρια, εφόσον αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου της αποκατάστασης και ανάδειξης.  

Τα αποτελέσματα της ανασκαφής του Ασκληπιείου του Δαφνούντος έχουν παρουσιαστεί από την ανασκαφέα του κ. Παπακωνσταντίνου από το 2009 μέχρι σήμερα σε τρία διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο Πανεπιστήμιο του Βόλου, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Ιπποκράτειο ΄Ιδρυμα της Κω και πρόσφατα σε μια ακόμα διάλεξη στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και του κοινού, λόγω της σημασίας του ευρήματος αλλά και του χρονικού της ανασκαφής και της εν γένει διαχείρισης του ζητήματος της διάσωσής του.

Στην παρούσα φάση απαραίτητη είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το θέμα και η συνδρομή του στην προσπάθεια ανάδειξης του μνημείου. Σε αυτή την κατεύθυνση κ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε στην ομιλία της την ίδρυση ενός συλλόγου με την επωνυμία «Οι Φίλοι του Ασκληπιείου του Δαφνούντος» με στόχο την προβολή του και την ένταξή του στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Επίσης πρότεινε την συμμετοχή των μαθητών των σχολείων του Αγίου Κωνσταντίνου στη δράση της αστικής μη κερδοσκοπική οργάνωσης MOnuMENTA «Τα παιδιά και οι νέοι σχεδιάζουν την αφίσα της παγκόσμιας ημέρας μνημείων», αντλώντας στοιχεία από το Ασκληπιείο του Δαφνούντος.   

Νεότερη Παλαιότερη