Άνφε: Μια μικρή Ελλάδα στο Λίβανο

H Άνφε είναι μια ελληνορθόδοξη κωμόπολη, στις ακτές του βορείου Λιβάνου 65 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού και μόλις 15 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης. Με πληθυσμό που φτάνει περίπου τις 6.500 ψυχές, η Άνφε στη πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο χωριό, και πιο συγκεκριμένα, ένα ψαροχώρι αφού ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της ασχολούνται με την αλιεία.
Αυτό που εντυπωσιάζει έναν επισκέπτη στην Άνφε είναι ότι το μεγάλο αυτό ψαροχώρι θυμίζει έντονα Ελλάδα. Όχι μόνο ότι σχεδόν όλοι της οι κάτοικοι ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Όχι επειδή επικρατεί παντού το άσπρο και το μπλε χρώμα. 'Οχι επειδή η αρχιτεκτονική των σπιτιών και της κεντρικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου εκπέμπουν Ελλάδα, αλλά πιο πάνω από όλα αυτά είναι η ίδια η χαλαρή ατμόσφαιρα που επικρατεί παντού που σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο ελληνικό νησί.
Η Άνφε λοιπόν μοιάζει να βρίσκεται κτισμένη σε κάποιο ελληνικό νησί επειδή τα πάντα εδώ θυμίζουν Ελλάδα. Μια Ελλάδα κατ' ακρίβεια τις δεκαετίας του 60. Ένα χωριό σε κάποιο ελληνικό νησί πριν την έλευση του μαζικού τουρισμού με όλα τα συναπτά επακόλουθα. Μα αυτό που κερδίζει αμέσως έναν επισκέπτη στην Άνφε, δεν είναι μόνο η ελληνικότητα το όλου τοπίου, αλλά οι αγνές ψυχές των τόσο πολύ φιλόξενων κατοίκων της.
Πριν καλά- καλά προλάβεις να φθάσεις στο χωριό, πριν περάσουν πέντε λεπτά, θ' αρχίσουν οι ντόπιο να έρχονται κοντά σου, να θέλουν να σε πάρουν στα σπίτια τους να σε φιλοξενήσουν, να θέλουν να σε πάρουν να δεις τις εκκλησίες τους - οκτώ στο σύνολο τους- να σου δείξουν τις αρχαιότητες του χωριού τους. Όλα αυτά χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Ελλάδα της δεκαετίας του 60 είπαμε.
Οι κάτοικοι της Άνφε δεν είναι μόνο καλόκαρδοι και φιλόξενοι άνθρωποι με πολύ αγνές ψυχές, αλλά έχουν και πολλά άλλα προτερήματα που εμείς χάσαμε ή δεν είχαμε ποτέ. Ένα από αυτά τα προτερήματα είναι και το έντονο αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων του χωριού. Εδώ η λέξη ατομικισμός είναι μια άγνωστη λέξη. Στην Άνφε τα πάντα μοιράζονται. Η Άνφε είναι μια Ορθόδοξη ενορία με όλη τη σημασία της λέξης. Η Άνφε είναι ένα παράδειγμα για όλους μας. Η Άνφε είναι η ενορία όνειρο του κάθε Ορθόδοξου ιερέα.
Από την Ελληνορθόδοξη ενορία της Άνφε έχουμε πολλά να παραδειγματιστούμε. Εδώ, ο κόσμος δεν πηγαίνει στην εκκλησία μόνο για να εκκλησιαστεί και μετά να πάει σπίτι του και το πολύ πολύ να πει ένα ή δύο καλημέρα σε κάποιους γνωστούς. Στην Άνφε το πνεύμα του τί εστί ενορία είναι πολύ ζωντανό και πολύ ανεπτυγμένο. Στην Άνφε τα πάντα μοιράζονται όπως είπαμε. Οι κάτοικοι μαγειρεύουν μαζί και τρώγουν μαζί μέσα σε ένα τεράστιο αρχονταρίκι κτισμένο δίπλα από την κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ένα τόσο αναγκαίο κτίριο που απουσιάζει από τις δικές μας ενορίες. Στην Άνφε οι κάτοικοι ζουν σαν να είναι όλο το χωριό μια μεγάλη οικογένεια. Τις εκκλησίες τους τις καθαρίζουν όλοι μαζί, τις στολίζουν όλοι μαζί, και όταν έρθει το Πάσχα τις γεμίζουν με πανέμορφα λουλούδια. Δεν στολίζουν μόνο το εικονοστάσι άλλα κυριολεκτικά όλη την εκκλησία -από το γυναικωνίτη μέχρι τη κάθε γωνιά της εκκλησίας.
Κάθε Κυριακή, στις γιορτές, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, στις χαρές και στις λύπες, οι κάτοικοι της Άνφε μαζεύονται στην ενορία τους και μετά τις ακολουθίες στην εκκλησία, δεν πάει ο καθένας στο σπίτι του, όπως εμείς, αλλά έρχονται όλοι μαζί σε κοινωνία μέσα στο τεράστιο τους αρχονταρίκι. Στην Άνφε η λέξη εκκλησία δεν έχει χάσει ακόμη το αληθινό της νόημα. Στην Άνφε η Ορθόδοξη πίστη και παράδοση είναι ένα καθημερινό βίωμα των ανθρώπων. Στην Άνφε εκπέμπει ακόμη το αληθινό φως της πίστης μας.






NOCTOC

Φώτο: www.anfeh.com

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη