ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Ιερός ναός Άνω Αγόριανης Δομοκού)

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Ιερός ναός Άνω Αγόριανης Δομοκού)
Με τιμές που αρμόζουν στο πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής εορτάσθηκε, το καλοκαίρι που πέρασε -26 Ιουλίου, η πανήγυρή της στο χωριό (Άνω Αγόριανη Δομοκού).

Στον εσπερινό προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Τανάγρας κος Πολύκαρπος, με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Άνω Αγόριανη είναι γενέτειρα της μητέρας του Επισκόπου, Μαρίας Γ. Παπαγυιού και ότι πρώτη φορά συλλειτούργησε (με τον Αρχ. Π. Αθανάσιο Σύρο και τους αιδεσιμότατους ιερείς Π, Αντώνιο Παπάρα, Π. Κωνσταντίνο Ζάχο, Π. Ηλία Ζέρβα) Επίσκοπος στον ιστορικό ενοριακό Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής (έτος ίδρυσης 1869). Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το δραστήριο εκκλησιαστικό συμβούλιο (Π. Αντώνιος, Κων|νος Δ. Παλαιογιώργος, Βασίλειος Γ. Ζάρας, Κων|νος Η. Ντάλας, Βάιος Β. Δραγώτης, Κων|νος Δ. Παπαδημητρίου, Δημήτριος Α. Παπαγυιός) που φρόντισε με αφίσες και προσκλήσεις στις τοπικές Δημοτικές – Πολιτιστικές αρχές, να την κάνει γνωστή. Εντυπωσιακός τα μέγιστα πανηγυρικός, και λαμπρός ο εορτασμός στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής.

Σε ανάμνηση της επίσκεψης του Θεοφιλέστατου Επισκόπου κ. Πολυκάρπου το τοπικό εκκλησιαστικό συμβούλιο δια του Πατρός Αντωνίου προσέφερε εικόνα της Αγίας Παρασκευής έργο του συμπατριώτη αγιογράφου κ. Αθανασίου Β. Παπά.

Τέτοιες εκδηλώσεις που τιμούν τους Αγίους μας και αναδεικνύονται οι Ιστορικοί μνημειακοί ναοί του τόπου μας , είναι πάντα ωφέλιμες και πρέπει να βρίσκουν μιμητές.

Συγχαρητήρια στους συντελεστές και στους κατοίκους της όμορφης Αγόριανης για όλα όσα κατάφεραν μ’ αυτή τους την εκδήλωση.

Kι' είδες, η Kόρη, του λαού την πίστιν,
είδες και την πτωχείαν κι' ευσπλαχνίσθης,
όπως, το πάλαι, είχε σπλαχνισθή ο Yιός σου
τους προγόνους του ίδιου του λαού,
ως πρόβατα μη έχοντα ποιμένα.

Kι' άρχισες να γιατρεύεις τους αρρώστους
και να γ ιατρεύεις τους δαιμονισμένους,
(που ήρχετο ώρα κι' εις τους τοίχους εχτυπώντο
με φοβερόν συγκλονισμόν).
Kι' άρχισες, θεία, να θαυματουργείς.

Α.ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ


Επίσκοπος Τανάγρας Αρχιμ. κ. Πολύκαρπος Χρυσικός
Βιογραφικό Σημείωμα

Εγενήθη την 25ην Δεκεμβρίου 1933 εις Αυλίδα Νομού Ευβοίας. Τας εγκυκλίους σπουδάς επεράτωσεν εις τα σχολεία της πόλεως Χαλκίδος.
Το 1952 μετά τας εισιτηρίους εξετάσεις εισήλθεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έλαβε το πτυχίον το 1957 και κατετάγη εις το στρατόν και υπηρέτησεν επί διετίαν εις την Τ.Υ.Σ. Μετά την απόλυσίν του εκάρη μοναχός υπό του Πνευματικού του πατρός Αρχιμ. Βασιλείου Τζοβλά εις το Παρεκκλήσιον της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Μέσα Παναγίτσα) Σουβάλας Χαλκίδος την 7ην Ιουλίου 1959, αφού προηγουμένως ενεγράφη εις το Μοναχολόγιον της Ιεράς Μονής Οσίου Γέροντος εις Λίμνην Ευβοίας.
Την 8ην Ιουλίου 1959 εχειροτονήθη διάκονος υπό του κυρού Γρηγορίου Πλειαθού Μητροπολίτου Χαλκίδος εις το Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Οικήματος Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
Την 26ην Οκτωβρίου 1959 εχειροτονήθη Πρεσβύτερος εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος υπό του Αυτού Μητροπολίου, ο οποίος του απένειμε και το οφφίκιον του Αχιμανδρίτου. Στην συνέχεια διωρίσθη Τακτικός Εφημέριος του ευαγούς Ιδρύματος Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος, ένθα υπηρέτησεν έως τον Οκτώβριον του 1960, μετακληθείς εις Χαλκίδα και αναλαβών την θέσιν του πρωτοσυγκέλλου δια Βασιλικού Διατάγματος και πα΄ρεμεινεν εις αυτήν επί 33 έτη. Διωρίσθη και εφημέριος και Ιεροκήρυξ του Μητροπολιτικού Ναού Χαλκίδος.
Το 1992 συμπληρώσας 35ετίαν έλαβεν σύνταξιν ως Δημόσιος Υπάλληλος (Πρωτοσύγκελλος). Τον ίδιο χρόνο μετετέθη εις την γείτονα Μητρόπολιν Θηβών και Λεβαδείας, ένθα με τας ευλογίας του τότε Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου εθεμελίωσεν Ιεράν Μονήν και εγκατέστησεν γυναικείαν αδελφότητα εις την περιοχήν Σκούρτων Βοιωτίας. Μέχρι της εγκαταστάσεως της αδελφότητας εις το Μοναστήρι γενομένης την 1ηνν Ιουλίου 1998 περιήρχετο την Επαρχίαν Θηβών κυρίως, και εκήρυττεν και λειτουργούσεν.
Ήσκησε και ασκεί την διακονίαν του κηρύγματος, της κατηχήσεως, της Θείας Λειτουργίας και της Ιεράς Εξομολογήσεως.







Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη