Επιλογή Χριστουγεν​νιάτικου δέντρου

Τρία είναι τα είδη των Χριστουγεννιάτικων δέντρων που διατίθενται στην αγορά.

Είδος 1. Πλαστικό έλατο κινέζικης παραγωγής . Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για χρόνια. Το έχουμε στην αποθήκη και το χρησιμοποιούμε μέχρι να το βαρεθούμε .
Είδος 2 . Κανονικότατο φυσικό έλατο , κομμένο , από φυτώριο . Ελληνικής παραγωγής. Έλληνες καλλιεργητές αγρότες φυτεύουν , φροντίζουν τα έλατα , μέχρι να τα κόψουν , για να τα πουλήσουν τα Χριστούγεννα. Αυτή είναι η δουλειά τους χρόνια και χρόνια , με αυτή ζουν ολόκληρες οικογένειες στην Χαλκιδική.
Είδος 3. Κανονικότατο φυσικό έλατο σε γλάστρα . Ελληνικής παραγωγής και αυτό. Το αγοράζουμε για τις ημέρες των Χριστουγέννων και στην συνέχεια μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε είτε σε βουνό της επιλογής μας ,είτε στον κήπο μας .Και με αυτό το είδος ζουν πολλές Ελληνικές αγροτικές οικογένειες.
Το είδος 1 . πλαστικό έλατο Κινέζικο φαίνεται ως εύκολη – οικονομική και οικολογική λύση .
Μήπως όμως δεν είναι έτσι ;;;
Το πλαστικό Κινέζικο έλατο …….
1. Αν πάρει φωτιά ( βραχυκύκλωμα στα κινέζικα λαμπάκια) θα καεί σε χρόνο μηδέν .Τα πλαστικά είναι παράγωγα πετρελαίου…. και εκπέμπουν άκρως καρκινογόνες ουσίες όταν καούν.

2. Τα πλαστικά είναι επικίνδυνα υλικά ,ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Άγνωστο αν ελέγχεται η ποιότητα όλων των πλαστικών ως προς την δημιουργία καρκινογενέσεων ή γενικά την πρόκληση προβλημάτων υγείας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες…..

3. Αν το πλαστικό πεταχτεί στα σκουπίδια θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια μέχρι να το αφομοιώσει η φύση. Θα έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο οικοσύστημα.

4. Με το πλαστικό κερδίζει μόνο ο εισαγωγέας – μεγαλέμπορος . Κερδίζει γιατί είναι πάρα πολύ φτηνά τα ημερομίσθια των εργαζομένων στην Κίνα. Γενικά σε πολλές Ασιατικές Χώρες τα ημερομίσθια είναι το πολύ ένα (1) euro.

Το είδος 2 το κομμένο από φυτώριο έλατο ( Ελληνικό ) είναι σαφώς πιο οικολογική λύση από το πλαστικό . Δεν το κόβει ο παραγωγός ανεξέλεγκτα από το δάσος. Καλλιέργεια ελάτων κάνει ο άνθρωπος .Όπως κάνουν πολλοί συμπολίτες μας Έλληνες αγρότες. Αυτή είναι η δουλειά τους . Φυτεύουν στα χωράφια τους έλατα , τα φροντίζουν , τα μεγαλώνουν ώστε να τα πουλήσουν είτε σε γλάστρες είτε κομμένα.
Το είδος 3 , το έλατο σε γλάστρα ( Ελληνικό ) ,που μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε είναι η καλύτερη επιλογή. Και οικολογική επιλογή και τα χρήματα που πληρώνουμε πηγαίνουν σε Ελληνικές αγροτικές οικογένειες.
Και να ξεραθεί ακόμη το δεντράκι , η ζημιά που θα υποστεί το περιβάλλον θα είναι ασήμαντη. Θα αφομοιωθεί από την φύση χωρίς να της δημιουργήσει προβλήματα όπως το πλαστικό.
--

Καποτέλης Φώτης

fotiskapotelis@gmail.com

www.fotiskapotelis.blogspot.com




Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη