Διατηρητέο μνημείο της Φύσης ο αιωνόβιος... Πλάτανος του Καζαντζάκη!

Ενα από τα μεγαλύτερα και υπεραιωνόβια δέντρα της Ευρώπης-ο πλάτανος στο Κράσι Ηρακλείου- χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο της φύσης και προστατεύεται πλέον από την ελληνική Πολιτεία!
Το Προεδρικό Διάταγμα για τον “Πλάτανο του Καζαντζάκη” όπως τον λένε (στον ίσκιο του έκανε παρέα ο Καζαντζάκης, ο Βάρναλης, ο Αλεξίου κ.α.) εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ και εστάλη για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και οι όροι προστασίας του είναι πολύ αυστηροί.
Σύμφωνα με το Π.Δ. το διατηρητέο μνημείο της φύσης έχει πλέον μια ζώνη προστασίας 915 μέτρων πέριξ του δέντρου στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πηγή “Μεγάλη Βρύση” με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες ο πλάτανος το μέγεθος και η υπόστασή του!
Ο πλάτανος που η ηλικία του ξεπερνά τα 1000 χρόνια είναι ένα από τα λίγα τέτοια δέντρα στον κόσμο καθώς η περιφέρειά του (στο “στήθος”) είναι 14,60 μέτρα! Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους δασολόγους είναι λίγα τα δέντρα σε όλο τον κόσμο που έχουν στηθαία περιφέρεια άνω των 10 μέτρων. Σύμφωνα δε με άλλες έρευνες πρέπει να είναι μεταξύ των 5 μεγαλύτερων δέντρων της Ευρώπης!
Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα ο σχεδιασμός ανάδειξης ενός εκ των δύο μνημείων του πλατάνου ή του ιστορικού μνημείου της “Μεγάλης Βρύσης”, λαμβάνει υπόψη την προστασία του άλλου μνημείου.
Βασικοί άξονες διαχείρισης του διατηρητέου μνημείου είναι:
-Η διατήρηση του αιωνόβιου δέντρου και η προστασία του από επεμβάσεις στον κορμό, το ριζικό σύστημα καθώς και από παρεμβάσεις στην υδρολογική κατάσταση και την περιβάλλουσα ζώνη προστασίας
- Η αξιοποίηση του για την αναψυχή των κατοίκων και επισκεπτών, αποκλειστικά μέσω της χρήσης του υπόσκιου χώρου και όχι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή μέσο αναψυχής που ενδέχεται να βλάψει το δέντρο και την περιβάλλουσα ζώνη προστασίας

Για τη διατήρηση και προστασία του μνημείου επιβάλλονται όροι, περιορισμοί και απαγορεύσεις όπως: Κανένα δημοτικό έργο ή διαμόρφωση του χώρου δεν επιτρέπεται χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας ,Κανένα οδικό έργο ή βαθιά εκσκαφή
για διέλευση υπόγειων αγωγών και δικτύων, που μπορεί να επηρεάσουν το ριζικό σύστημα του δένδρου ή την υδρολογική κατάσταση, δεν επιτρέπονται χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας , Δεν επιτρέπεται η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων, καλωδίων και φωτιστικών στον κορμό και τους κλάδους του δένδρου, Δεν επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων στην περιβάλλουσα ζώνη προστασίας του πλατάνου κλπ.

http://www.cretalive.gr

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη