Μια... τούρκικη πίτα: Ispanaklı börek (Σπανακόπιτα)

Για να φτιάξουμε ıspanaklı börek (σπανακόπιτα) θα χρειαστούμε:

4 φύλλα ζύμης για μπουρέκι
250 γραμμάρια βούτυρο
1 κιλό φύλλα σπανακιού
2 αβγά
1 κρεμμύδι
250 γραμμάρια φέτα
Πάπρικα
Αλάτι πιπέρι

Προετοιμασία:

Ζεσταίνουμε το βούτυρο. Στρώνουμε ένα φύλλο ζύμης σε μια λεία επιφάνεια στην κουζίνα. Απλώνουμε λίγο λιωμένο βούτυρο ομοιόμορφα σε όλο το φύλλο. Από πάνω στρώνουμε το άλλο φύλλο και κάνουμε το ίδιο ακριβώς. Αυτό μέχρι να τελειώσουμε με τα φύλλα και το βούτυρο.

Καθαρίζουμε το σπανάκι χωρίζοντας τα φύλλα και τα πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό. Ζυμώνουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι και στύβουμε το νερό που θα βγάλει.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Ετοιμάζουμε τη γέμιση με το σπανάκι, το κρεμμύδι, ένα αβγό, τριμμένη φέτα, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε τη γέμιση στο κέντρο των φύλλων που έχουμε λαδώσει και έπειτα σκεπάζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να φτιάξουμε ένα ορθογώνιο ή τετράγωνο στο μέγεθος του ταψιού που θα ψήσουμε την πίτα. Την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά και την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε με χτυπημένο αβγό και πριν το βάλουμε στο φούρνο την κόβουμε στα τέσσερα και έπειτα στα δύο το κάθε κομμάτι αλλά διαγώνια για να γίνουν συνολικά οκτώ τρίγωνα κομμάτια η κάθε μερίδα σπανακόπιτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο θερμοκρασίας 180 βαθμών και σερβίρουμε αφού κρυώσει λίγο. Συνοδέψτε την με αϊράνι ή τσάι.

Καλή όρεξη!

Πηγή:  www.trtgreek.com

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη