Τρούφα το "διαμάντι" της γης!

ΤΡΟΥΦΑ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Όσοι δεν έχετε δοκιμάσει τρούφα θα συνιστούσα να το κάνετε με την πρώτη ευκαιρία, και όταν λέω τρούφα δεν εννοώ αυτή του ζαχαροπλάστη!!!

Η τρούφα είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων ή θάμνων. Το εδώδιμο αυτό μανιτάρι ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία ύδνον. Οι Ρωμαίοι ήταν επίσης λάτρεις του ξεχωριστού αυτού εδέσματος. Άγνωστο γιατί, στην Ελλάδα σήμερα δεν το ξέρουν πολλοί παρ' ότι αυτοφύεται σε αρκετές περιοχές. Οι κύριες χώρες παραγωγής αλλά και κατανάλωσης, είναι η Ιταλία και η Γαλλία.

Η γαστρονομική και θρεπτική του αξία το κάνουν περιζήτητο από τους καλοφαγάδες όλου του κόσμου. Κυρίως όμως του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.

Η μαύρη τρούφα (tuber melanosporum), λέγεται και «μαύρο διαμάντι», λόγω της μεγάλης αξίας της. Η τιμή της άγριας τρούφας κυμαίνεται από 3.000-7.000 ευρώ το κιλό. Το Δεκέμβριο του 2009, μια τρούφα πωλήθηκε για 10.200 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τη Wikipedia, ενώ η τιμή ρεκόρ για λευκή τρούφα, σημειώθηκε το Δεκέμβριο του 2007, όταν κάποιος κατέβαλε 330.000 δολάρια για ένα κομμάτι βάρους 1,5 κιλού.

Στη Γαλλία και την Ιταλία η τρούφα είναι πολύ γνωστή. Την εποχή της συγκομιδής λαϊκές αγορές τρούφας λειτουργούν καθημερινά. Την περίοδο επίσης αυτή διοργανώνονται πανηγύρια και γιορτές τρούφας. Ο αγροτουρισμός έχει επίσης ωφεληθεί καθώς τουριστικά γραφεία προσφέρουν πακέτα διακοπών για κυνήγι τρούφας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο ψάξιμο της τρούφας και να δοκιμάσουν φρέσκιες τρούφες μαγειρεμένες παραδοσιακά.

Πρόκειται για μια καινούργια, άγνωστη καλλιέργεια για την Ελλάδα και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα πρόβλημα. Οι αγρότες στη χώρα μας δεν είναι συνηθισμένοι ν'αλλάζουν τις συνήθειές τους. Παρ' ότι πολλές καλλιέργειες είναι αποθαρρυμένες και οι επιδοτήσεις θα σταματήσουν να δίνονται μετά λίγα χρόνια ή έχουν ήδη σταματήσει, αποφεύγουν να κοιτάξουν στο μέλλον. Κάποιες καλλιέργειες θα χρειαστεί ν 'αντικατασταθούν με άλλες, ενώ οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα μειωθούν αισθητά. Μέσα σ 'ένα ισχυρά ανταγωνιστικό περιβάλλον η τρούφα προσφέρει μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η πιθανότητα εγκατάστασης φυτειών τρούφας πρέπει να μελετηθεί πολύ σοβαρά. Το εισόδημα που υπόσχεται η τρούφα είναι υψηλό, αρκεί οι λανθασμένες επιλογές ν' αποκλεισθούν απ' την αρχή.

Η τελευταία εξέλιξη που αφορά την καλλιέργεια της τρούφας είναι ότι αυτή έχει ήδη ενταχθεί στις επιλέξιμες προς επιδότηση καλλιέργειες. 

Αντώνενα Κατερίνα

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Φθιώτιδας - "Fthia Walk"







Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη