Γη & Αγρός

_Γη&Αγρός

Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Το Μοσχοφίλερο

Η ποικιλία Μοσχοφίλερο είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην αμπελοκαλλιέργεια. Η ποικιλία αυτή έχει υποστεί την επίδραση πολλών μεταλλαξιογόνων παραγόντων, ώστε να παρουσιάζει σήμερα μεγάλη γενετική παραλλακτικότητα σε πολλά μορφολογικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα των ραγών, ο χρόνος ωρίμανσης, η αρωματική γεύση, η περιεκτικότητα σε διάφορα συστατικά κ.α. Γνωστοί κλώνοι που καλλιεργούνται σήμερα είναι το Μαυροφίλερο, το Ξανθοφίλερο, το Ασπροφίλερο και το Κοκκινοφίλερο.
Πρόκειτε για ντόπια ποικιλία της νότιας και νοτιοδυτικής Ελλάδας(Συνώνυμα: Φιλέρι).
Περιοχές καλλιέργειας της πικοιλίας είναι η Ηλεία,η Αρκαδία,η Μεσσηνία, η Λακωνία καθώς και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων.
Είναι μια ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Η διαμόρφωση γίνεται σε κυπελλοειδή σχήματα και σε γραμμοειδή σχήματα. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή στον περονόσπορο, αλλά είναι ευαίσθητη στον βοτρύτη.
Xρώμα λαμπερό σκούρο ή ανοιχτόχρωμο κίτρινο με έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, φρούτων με εξωτική καταγωγή αλλά και εσπεριδοειδών. Στόμα γεμάτο, με ευχάριστη λεμονάτη οξύτητα και ωραία επίγευση. Συνοδεύει θαλασσινά αλλά και σπαγγέτι με οστρακοειδή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια