Το σταφύλι και το κρασί Chardonnay

To Chardonnay είναι μια πρασινόφλουδη ποικιλία σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λευκού κρασιού . Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Βουργουνδία, περιοχή της ανατολικής Γαλλίας όπου παράγεται λευκό κρασί, αλλά σήμερα καλλιεργείται όπου παράγεται κρασί, από την Αγγλία ως τη Νέα Ζηλανδία .
Η Βουργουνδία είναι το πνευματικό σπίτι του Chardonnay και το καλύτερο λευκό burgundies είναι ξηρό, πλούσιο, ανοιχτό κρασί με θαυμάσιο poise, κομψότητα και ισορροπία. Είναι αναμφισβήτητα τα καλύτερα ξηρά λευκά κρασιά στον κόσμο.
Είναι κατάλληλα για μια ευρεία ποικιλία εδαφών, αν και υπερτερεί σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβεστόλιθο.
Για τις νέες και αναπτυσσόμενες περιοχές κρασιού, που βλέπουν την καλλιέργεια του Chardonnay ως « ιεροτελεστία της μετάβασης », είναι μια εύκολη και "γλυκιά" μετάβαση στη διεθνή αμπελοοινική αγορά.
Το σταφύλι Chardonnay είναι πολύ ουδέτερο, με πολλές από τις γεύσεις που προσδίδει στο κρασί συνήθως να συνδέονται με τα γλεύκη που προέρχονται από επιρροές, όπως το terroir, τα ιδιαίτερα δηλαδή χαρακτηριστικά, η μοναδική ποιότητα της καλλιέργειας και η χρήση ξύλου βελανιδιάς στο βαρέλι, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οινοποίηση και μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στο αποτέλεσμα της οινοποίησης, που επηρεάζουν το χρώμα, τη γεύση,την τανίνη, το προφίλ και την υφή του κρασιού. Σε θερμά κλίματα τα Chardonnay έχουν την τάση να αναπτύσσουν πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια των τελικών σταδίων της ωρίμανσης και αυτό μπορεί να αποβεί σε βάρος της οξύτητας.
Το Chardonnay, οινοποιείται σε πολλά διαφορετικά στυλ, από πλούσια, βουτυρώδη και Meursaults, ως τα κρασιά του Νέου Κόσμου με τροπικές γεύσεις φρούτων, φρουτώδη αρώματα σταφυλιού και ζύμωσης σε επαφή με το βαρέλι..
Τα σταφύλια Chardonnay είναι ένα σημαντικό συστατικό πολλών αφρωδών οίνων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Καμπανίας . Το Chardonnay διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο μείγμα της σαμπάνιας, που παρέχει τη δομή και τη φινέτσα, και είναι το μοναδικό σταφύλι σε Blanc de Blancs (100% Chardonnay σύνθεση) .
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έφτασε στην αιχμή της δημοτικότητάς του, η οποία όμως έδωσε τη θέση της σε αρνητική αντίδραση μεταξύ των παραδοσιακών λατρών κρασιού που είδαν το σταφύλι αυτό ως κορυφαία αρνητική συνιστώσα της παγκοσμιοποίησης του κρασιού .
Παρ' όλα αυτά, παραμένει μια από τις πιο ευρέως καλλιεργούμενες ποικιλίες σταφυλιών , με πάνω από 400.000 στρέμματα (175.000 εκτάρια ) σε όλο τον κόσμο, με δεύτερο το Airén, μεταξύ των λευκών οινοποιήσιμων σταφυλιών και φυτεύονται σε περισσότερες αμπελουργικές περιοχές από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία σταφυλιών - συμπεριλαμβανομένου και του Cabernet Sauvignon .

Δημήτρης Β. Καρέλης


Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη