ΑΓΡΑΠΙΔΙΑ (ΓΙΑΚΑΡΟΜΠΑ) ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ

 Η Αγραπιδιά βρίσκεται στα όρια του δήμου Θεσσαλλιώτιδας δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δομοκού  και 51,5 χιλ. από την πόλη της Λαμίας. Το 1881 η Επαρχία Δομοκού ενώθηκε με την Ελεύθερη Ελλάδα κατά την προσάρτηση της Θεσσαλίας και έτσι η Γιακαρόμπα μαζί με τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Θαυμακού απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό. Μέχρι το 1899 η Επαρχία Δομοκού υπάγονταν στο Νομό Λάρισας έκτοτε όμως συνεχίζει να ανήκει στο Νομό Φθιώτιδας. Δεκαεννιά χωριά είχε ο Δήμος Θαυμακού: Δομοκός, Ανω Αγόριανη, Κάτω Αγόριανη, Μασλί, Βαρδαλή, Γιακαρόμπα, Κοσλόμπα, Πουρνάρι, Σκάρμιτσα, Βελεσιώτες, Τσουφλάρι, Τσιόμπα, Μπεκριλέρ, Βούζι, Τσιφλικάκι, Γερακλί, Καρατσάλι, Τσατμά και Λεύκα. 
Στη Γιακαρόμπα κατά την Τουρκοκρατία λίγες ήταν οι Ελληνικές οικογένειες, οι περισσότερες οικογένειες που διέμειναν στο χωριό ήταν Τούρκικες. Σε εκλογικό κατάλογο της Γιακαρόμπας του έτους 1883 σε σύνολο εγγεγραμμένων 92 ανδρών, μόνο οι 22 ήταν Έλληνες πολίτες. Αργότερα με την αποχώρηση των Τούρκων, στο χωριό ήρθαν και εγκαταστάθηκαν κατά διαστήματα, κάτοικοι από άλλες περιοχές της χώρας. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν κτηνοτρόφοι και έφεραν μαζί τους και τα κοπάδια τους. Ορισμένοι αγόρασαν χωράφια από τους Τούρκους και με τη πάροδο των χρόνων σχηματίσθηκε το νέο πλέον χωριό με αποκλειστικά Έλληνες κατοίκους.Έτσι ήρθαν κάτοικοι από διάφορα μέρη: 

Ο Σδρούς ο Γιώργος από το Δομοκό,ο Ανυφαντής ο Γιάννης από τη Τσιόμπα, ο Παπαδημητρίου ο Μήτσος από το Παλαμά, ο Κάσκος Παναγιώτης από Φούρκα-Δερβένι, ο Ευαγγελόπουλος Σοφοκλής από το. Μπεκριλέρ, ο Πατσιούρας Μήτσος και Κλάψας Γιώργος από το Μπαλαμπανί (Ασημοχώρι) ,ο Αληφακιώτης Νίκος και Θόδωρος από τα Αλήφακα, ο Μερτέκης Θόδωρος από Φούρκα-Δερβένι, ο Μερτέκης Μήτσος και Ανδρέας από το Τσιφλικάκι, ο Ντάσιος Μήτσος και Τάσιος από τη Ντρέμτσα Φωκίδας (Πανουργιά),ο Μέλτης και ο Γιώργος Θεοδώρου κατάγονταν από το Σούλι Ιωαννίνων, ο Σαμαράς Μήτσος και ο Πρασσάς Άγγελος (Τζιβελέκης) ήρθαν από τη Σκάρμιτσα, ο Αλεξανδρής Γιάννης από τη Φούρκα-Δερβένι, ο Λαλιώτης Γιώργος από τη Λάλα Υπάτης, ο Σακκάς ο Κώστας από Λιδωρίκι, ο Σιακαβέλης Μήτσος από τη Μεσοποταμία Σπερχειάδας, ο Μάχας Θανάσης από την Άνω Αγόριανη, ο Παπαδόπουλος Σωτήρης από τις Μαυραχάδες Καρδίτσας, ο Γουλιανός Θεμιστοκλής από το Παλαμά Καρδίτσας, ο Καραντίνος Κώστας και Δημήτριος από το Μπεκριλέρ, ο Καραζιώγας Γιώργος από Βελεσιώτες, και ο Μήτσος ο Koυτσoγιώργος από το Πετρωτό.

 (από το Βιβλίο του Γιώργου Πρασσά).



Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη