Βελεσσιώτες Δομοκού


Το χωριό Βελεσσιώτες βρίσκεται στα δυτικά της πρώην επαρχίας Δομοκού εκεί όπου αρχίζει ο Θεσσαλικός κάμπος 48 χιλιόμετρα από τη Λαμία και 12 από το Δομοκό.
Ιδρύθηκε επί Τουρκοκρατίας. Αναφέρεται στην «Πρόθεση» με τους αφιερωτές  της Μονής της Ρεντίνας, στο φ. 6β, με τον οικισμό Γόριανη. Στα φ. 7α - 7β, υπάρχουν γραφές μεταγενέστερες της πρώτης.
Όπως λέγεται πήρε το όνομα του από τον Βελή , γιο του Αλή Πασά που διοικούσε την περιοχή της βόρειας Φθιώτιδας και Θεσσαλίας. Ο Βελής έφερε στις Βελεσσιώτες την καλλιέργεια της σηροτροφίας (Μεταξοσκώληκες-μετάξι), ακόμα και σήμερα σώζονται οι Μουριές που φύτεψε ο ίδιος. Νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού υπήρχε το παλιό χωριό που λεγόταν ΑΚΑΡΡΑΙ (αρχαία ΕΚΚΑΡΑ).
Οι Βελεσσιώτες είχαν τους περισσότερους κατοίκους το 1963 (720 κ.), σήμερα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλιώτιδος.
Οι Βελεσσιώτες ευτύχησαν να είναι κάτοικοί της δύο από τους τρεις Δημάρχους του «Καποδιστριακού» δήμου Θεσσαλιώτιδας ο κος Γιάννης Τζιαχρήστας ως πρώτος  και σήμερα το γιος  του Δημήτρης  Τζιαχρήστας.





Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη