ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΟΜΒΡΙΚΟΥ (ΟΜΒΡΙΑΚΗΣ)


ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΝΑΟΣ.jpgΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.jpg

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΤΟΥ ΟΜΒΡΙΚΟΥ (ΟΜΒΡΙΑΚΗΣ)
Τηλ. 2231.0.31332, Ηγουμ. Άννα Γεωργιάδου
 ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΕΠΙΓΡΑΦΗ.jpgΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΤΕΜΠΛΟ.jpg
Σε απόσταση πέντε λεπτών από την Ομβριακή ευρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου κτίσμα του 1565. Σύμφωνα με το χρονικό της Μονής το οποίο συνέγραψε ο Επίσκοπος Θαυμακού Αθανάσιος καί το οποίο ανεύρε καί αντέγραψε δύο ημέρες πριν πυρποληθεί η Μονή από τούς Τούρκους (4 Μαΐου 1897) ο αρχαιολόγος Ν. Ι. Γιαννόπουλος, η Μονή, πού πριν ήταν Σκήτη, εκτίσθη υπό τινός Μοναχού Μετεωρίτου, Αθανασίου ονόματι το έτος 1565. Ο Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος το έτος 1619 βελτίωσε το κτιριακό συγκρότημά της καθώς επίσης καί το έτος 1750 το ίδιο έπραξε καί ο Ηγούμενός της Δαβίδ. Ο νάρθηκας ιστορήθηκε με ωραίες τοιχογραφίες όπως μαρτυρεί έμμετρος επιγραφή του Επισκόπου Θαυμακού Ζαχαρίου το έτος 1801. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοιχογραφίες του εσωτερικού του Καθολικού έργα των αγιογράφων, Γεωργίου, Γεωργίου και Ιωάννου εκ κώμης Μαυρίλου όπως μαρτυρεί η επιγραφή άνωθεν της εισόδου, εσωτερικά του ναού.
Στη Μονή φυλάσσονται πολλά άγια Λείψανα, σε τρεις χειροποίητες Λειψανοθήκες .
Στη Α'; Λειψανοθήκη(Επί Ιακώβου Καιτσης, 1840) φυλάσσονται τα οστά: των Αγίων Στυλιανού, Αγ. Φωτίου, Χαραλάμπους, Προκοπίου, του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Αγίου Λουκά, Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα και του Αγίου Παντελεήμονα.
Στη Β'; Λειψανοθήκη(Επί Αμβροσίου, 1891) φυλάσσονται τα οστά: του Αγίου Σεραφείμ, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων, Αγ. Μόδεστου και Αγ. Πολυκάρπου  σε τρεις Λειψανοθήκες. 
Στην Γ΄ Λειψανοθήκη Φυλάσσεται η Κάρα και τα οστά του οσίου Ιωάννου Του Ερημίτου ή Κρητός.
Η Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής όταν ο Ηγούμενος Αρσένιος πληροφορήθηκε την διέλευση Τούρκου Αξιωματούχου που ερχόταν από την Κρήτη και είχε στην κατοχή του τη λειψανοθήκη ως λάφυρο πολέμου!!!
Ο Ηγούμενος αφού «φίλεψε» όπως ορίζουν οι κανόνες της φιλοξενίας, τον Τούρκο Αξιωματικό, του ζήτησε και πήρε έναντι σοβαρής αμοιβής τη Σεπτή Λειψανοθήκη.
Σήμερα επαναλειτουργεί με μία Μοναχή καί ανασυγκροτείται με την συμπαράσταση του ευσεβούς λαού και των αρχών της περιοχής.
Αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή του Αγίου Αθανασίου απ';  όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε  εκτός των άλλων την υπέροχη θέα και στην συνέχεια την φιλοξενία της Ομβριακής.
 Το μοναστήρι εορτάζει την 18η Ιανουαρίου καί την 2α Μαΐου. 
Τηλ. 2232.0.31465.


ΚΑΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ.jpg

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη